- Hjem
- Inspirasjon
- Kjøkken
- Hemmeligheten bak god kaffe
Hemmeligheten bak god kaffe
Hvordan lage god kaffe?
Det er de små triksene som sørger for at du får den aller beste kaffen.
Elsker du kaffe? Da har du sikkert også en klar preferanse for hvordan du vil ha den.
Men visste du at det er små grep som utgjør forskjellen på god kaffe og en veldig god kaffe? Spesielt når det kommer til kaffen du lager hjemme.
LES OGSÅ: Slik velger du riktig kaffemaskin
Fersk kaffe er det viktigste
– Kjøp god kaffe i små porsjoner. Kaffen er best tre til fire dager etter brenning og inntil 14 dager etter, forklarer Marit Lynes ved Norsk kaffeinformasjon.
– Kjøp heller kaffe ofte og spør etter brennedatoen i butikken.
Hun kan fortelle at kaffen du bruker er svært avgjørende for resultatet – uansett hvilken kaffemaskin, kaffetrakter eller presskanne du har investert i. I tillegg er det svært avgjørende at du er nøye med vedlikehold og er påpasselig med renholdet.
– Kaffen etterlater seg oljer som harskner, og kan gi bismak på kaffen. Med utstyret i orden kan du lage mange gode kaffedrikker, forklarer Lynes.
Tips fra en verdensmester
Verdensmester i barista, Tim Wendelboe, kan fortelle at vi mennesker kan smake seks ulike smaker – kaffe assosierer dem alle.
Han har gode huskeregler for hva du burde tenke meg på når du skal brygge kaffe:
Doseringen av kaffe
Forholdet mellom hvor mye vann og kaffe du har, er en avgjørende faktor for hvordan det smaker. Normalt vil en norsk gane foretrekke rundt 65 gram hvis du lager én liter kaffe, men det er selvfølgelig lov å justere ned eller opp, så mellom 60 og 70 gram er vanlig.
Rent, kaldt vann
Hvis du har mye kalk i vannet ditt, burde du ikke bruke det. Lurer du på om du i det hele tatt har det, har du det mest sannsynlig ikke. Da ville du sett hvitt belegg i dusjen, og glassene ville ikke blitt rene.
Fersk kaffe
For den aller beste kaffeopplevelsen bør du helst bruke fersk kaffe – nybrent og nykvernet. Holdbarheten på pakningen indikerer ikke det samme om hvor lenge den er fersk.
Ferdigkvernet kaffe har dårligere holdbarhet enn hele bønner, fordi du kutter det opp i små biter. Aromaen går sakte men sikkert ut av pakningen, det forklarer den gode kaffelukten.
– En god sammenligning er brød; skjærer du opp brød i tynne skiver, blir brødskivene mye fortere tørre.
Alle som er opptatt av god kaffe burde ha en kaffekvern. Da får du nykvernet kaffe hver gang.
Koppen du velger er avgjørende
Du kan oppleve ulike aromaer fra kaffen, avhengig av hvilken type kopp du velger.
Drikker du kaffe fra et krus, har du allerede gjort en av de største kaffesyndene, ifølge Wendelboe.
– Det smaker ikke like godt å drikke kaffe fra et krus. Kruset holder kaffen for varm, understreker han, og forklarer at enkelte kaffekopper fremhever de ulike aromaene.
Har du en skålformet kaffekopp – den vanligste formen for kopp – egner den seg godt til svart kaffe og norske ganer.
Er koppen mer formet som et vinglass, vil dette fremheve den mer søte kaffen.
Hvilken kaffe er best?
Hvis du er glad i friske kaffer som har litt friskhet eller syre, er en kaffe fra Colombia, Sentral-Amerika, Kenya, Øst-Afrika eller Etiopia å anbefale.
Vil du ha noe som ikke er syrlig, anbefales en litt røffere kaffe fra India eller Brasil.
Den har lavere syrlighet, mer bitterhet, og er sterkere.