- Hjem
- Inspirasjon
- Kjøkken
- Oppbevaring av grønnsaker
Oppbevaring av grønnsaker
Riktig oppbevaring av grønnsaker sørger for at råvarene holder seg lengre. Oppbevaringsbokser er et nyttig hjelpemiddel som selv kokkene sverger til. Lær hvordan du kan oppbevare grønnsaker på best mulig måte.
Har du rester igjen etter fredagstacoen eller lapskausen? Det er aldri gøy å kaste mat – verken for miljøet eller lommeboka. Heldigvis finnes det smarte måter å oppbevare grønnsaker på, slik at de holder seg friske lenger.
Slik oppbevarer du salat – unngå slappe blader
Salat er en favoritt på mange bord, men dessverre er det også noe av det vi oftest kaster. Med riktig behandling kan salaten holde seg sprø og fristende lenger.
Skyll salaten i så kaldt vann som mulig, og gi den noen runder i en salatslynge. Da får du av akkurat nok vann til at salaten trives. Legg salaten i en lufttett oppbevaringsboks og oppbevar den kjølig. Ved å oppbevare salaten i en robust boks vil også de skjøre salatbladene skånes fra andre matvarer.
Gi nytt liv til slapp salat
Har bladene begynt å henge med hodet? Gi dem et iskaldt vannbad i 10–15 minutter. Tilsett gjerne noen isbiter – og vips har du sprø salat igjen!
Slik oppbevarer du rotgrønnsaker – hold dem friske lenger
Rotgrønnsaker som gulrøtter, kålrot og sellerirot trives best kjølig og fuktig. For optimal oppbevaring bør de oppbevares i kjøleskapets grønnsaksskuff, hvor temperaturen er lavere og luftfuktigheten høyere. Pakk dem gjerne inn i et fuktig håndkle eller oppbevar dem i en lufttett boks med fuktig papir i bunnen for å forhindre uttørking. Dette gir grønnsakene det lille ekstra av fuktighet de trenger for å holde seg saftige og sprø. Unngå å vaske dem før oppbevaring, da jordlaget beskytter mot uttørking. Skulle grønnsakene bli litt slappe, kan du gi dem nytt liv ved å legge dem i kaldt vann i noen timer.
Rotgrønnsaker er proppfulle av vitaminer og mineraler som er sunne og gode for kroppen – særlig når de spises rå. Et tips for å spise mer rotgrønnsaker er å skrelle, skylle og gjerne kutte de på forhånd. Da er det enkelt å forsyne seg med sunn snacks om nøden skulle bli for stor mellom måltider.
Slik holder du blomkål og brokkoli friske og smakfulle
Blomkål og brokkoli er to næringsrike grønnsaker som krever litt oppmerksomhet for å holde seg ferske. Oppbevar dem i kjøleskapet, helst i den originale plastemballasjen eller i en løs plastpose med noen små hull for ventilasjon. Da forhindrer du både at de tørker ut og reduserer risiko for mugg. For å bevare smaken og teksturen bør du unngå å skylle dem før lagring. Ferdig oppskårede buketter kan oppbevares i en lufttett boks med en lett fuktig papirduk. Dette sørger for at de holder seg sprø lenger, klare til bruk i alt fra salater til wok.
Slik oppbevarer du løk
Skal du bare bruke halve løken, men allikevel er godt i gang med hakkingen? Hakk gjerne hele løken når du først er i gang. Det som er til overs kan helt trygt oppbevares i kjøleskapet i opptil en uke – så lenge det oppbevares i en lufttett boks som forhindrer bakterieansamlinger og lukt til andre matvarer. Og når løken er ferdig kuttet sparer du også tid ved neste anledning.
Chiliolje:
Man trenger som regel kun én chili om gangen. Men når du kjøper chili må du ofte kjøpe en pakke med flere. Lag din egen chiliolje med chili som blir til overs!
Utstyr:
Ingredienser:
- 2 stk chili
- 2 dl raps- eller solsikke olje
- 1 ts salt
Fremgangsmåte:
- Kutt av de grønne stilkene på chiliene og del dem i to.
- Mål opp 2 dl olje. Det er viktig at den er smaksnøytral og tåler høy temperatur.
- Tilsett en ts med salt og chilien i oljen.
- Bruk en stavmikser og miks dette sammen.
- Hell det over i en oljeflaske.
Chiliolje holder seg lenge i kjøleskapet og det kan brukes til alt mulig. Det er også en fin gave å gi bort.