Hopp til hovedinnhold

  1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Baking
  4. Oppskrift på fastelavnsboller – luftige og uimotståelige
Baking

Oppskrift på fastelavnsboller – luftige og uimotståelige

Fastelavn nærmer seg, og med den følger de deilige, luftige fastelavnsbollene. Enten du har tradisjon for å bake selv eller ikke, er det lite som slår duften av ferske boller fylt med krem og syltetøy. Her får du en enkel og smakfull oppskrift, slik at du kan imponere familie og venner med hjemmebakst på selveste fastelavnssøndag.

Oppskrift på fastelavnsboller – luftige og uimotståelige

Hvorfor feirer vi fastelavn?

Fastelavn har røtter helt tilbake til 1500-tallet og var opprinnelig en tredagers festperiode som markerte inngangen til fasten. Den består av fastelavnssøndag, blåmandag og askeonsdag, og i tillegg har vi begrepet feitetirsdag, som også hører til feiringen.

Fastelavnssøndag ble tidligere kalt fleskesøndag, fordi det var dagen for skikkelig fråtsing før den strenge fasten begynte. Og hva passer vel bedre til en slik dag enn nystekte boller med krem? Tradisjonen med fastelavnsboller stammer nettopp fra denne skikken, og heldigvis har den overlevd – selv om fasten har blitt mindre vanlig.

Sjekk også oppskrift på sunne vafler

Oppskrift på fastelavnsboller

Gir ca. 16 boller

Ingredienser

Til bollene:

  • 50 g fersk gjær (eller 1 pose tørrgjær)
  • 3 ½ dl helmelk (eller annen melk)
  • 100 g meierismør
  • 100 g sukker
  • 500 g hvetemel (ca.)
  • ½ ts kardemomme
  • ½ ts salt
  • ½ ts bakepulver

Til pensling:

  • 1 stk sammenvispet egg

Til fyllet:

  • 3 dl kremfløte
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 dl syltetøy (bringebær eller jordbær er klassisk!)

Før servering:

  • 1 dl melis

Slik gjør du det

  1. Lag deigen

  • Smelt smøret i en kjele. Tilsett melken og varm opp til 37 °C (fingervarmt).
  • Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over væsken og rør til gjæren er oppløst.
  • Tilsett sukker, mel, kardemomme, salt og bakepulver. Elt deigen godt til den blir smidig og slipper bollen.
  • Dekk til med plast eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
  1. Form bollene

  • Del deigen i 16 like store emner og rull dem til runde boller.
  • Legg dem på et stekebrett med bakepapir og la dem etterheve under plast i 30 minutter.
  1. Stek bollene

  • Pensle med sammenvispet egg.
  • Stek midt i ovnen på 225 °C i 8–10 minutter, til de er gylne.
  • Avkjøl bollene på rist.
  1. Fyll bollene

  • Pisk kremfløte og vaniljesukker til en luftig krem.
  • Del bollene i to, smør på syltetøy, og legg på en raus skje krem.
  • Sett på toppen igjen og dryss over melis rett før servering.

Tips! Vil du ha ekstra luksuriøse boller? Tilsett litt revet marsipan i kremen eller en skje vaniljekrem for en ekstra digg variant!

Fastelavnssøndag med fastelavnsboller! Foto: Marianne Haga Kinder

Klar for fastelavn?

Da er det bare å samle gjengen, sette på kaffen og nyte de nystekte bollene. Fastelavn handler om kos, tradisjoner og selvfølgelig de beste bollene – og med denne oppskriften får du garantert suksess!

Håper det smaker!