Hopp til hovedinnhold
Fri frakt over 800,- Levert samme dag Betal med Klarna
  1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Kjøkken
  4. Slik lykkes du med fårikål
Kjøkken

Slik lykkes du med fårikål

I 1972 kåret det norske folk fårikål til Norges nasjonalrett, den gang gjennom NRK Nitimen. 25 år senere fikk nasjonalretten sin egen dag, og i dag er retten fortsatt en av landets mest folkekjære retter.

Slik lykkes du med fårikål

Fårikål er nok en av høstens mest omtalte retter.

I tillegg til den kraftige, gode smaken, skyldes nok mye av fårikålens popularitet den enkle tilberedningen og den uformelle serveringen.

Nasjonalretten har en lang tradisjon i Norge, og vi må mange år tilbake i tid for å finne fårikålens opprinnelse.

Da fåret møtte kålen

Å kombinere kjøtt og grønnsaker har nordmenn gjort i alle tider, men det var først mot slutten av 1800-tallet at ”faar i kaal” (fårikål) ble innskrevet i kokebøkene – da mest sannsynlig i bymiljøer der språk og skikker var påvirket av dansk.

I Karen Dorothea Bang sin kokebok fra 1835, finner vi retten ”Nedlagt gaas i hvidkaal”, der hun også antydet at gås kunne erstattes med fårekjøtt. Ikke så rart med tanke på at det var mye større tilgang på lam enn gås i Norge.

Spol frem nesten 200 år, og fårikålen har fått rotfeste som landets mest folkekjære middagsrett. Med egen dag til og med! Fårikåldagen faller på septembers siste torsdag – hvert år.

Når høsten gjør sitt inntog, børster vi støv av den store gryta og fyller kjøkkenet med den særegne lukten av fristende fårikål.

Fårikål – enkelt og godt

Noe av det beste med fårikål, er at retten er svært enkel å tilberede. Det krever verken mye utstyr eller ingredienser, men det er viktig å ha en stor nok gryte for å få plass til både kål, kjøtt og nok vann.

Den perfekte fårikålgryta

GRYTE PREMIUM 3-PLY 11L

INVITE

GRYTE PREMIUM 3-PLY 11L

    3-ply konstruksjon med aluminium mellom stål

    God og jevn varmefordeling

    Uten skarver for lang levetid

1 999,-

Oppskriften til suksess

SERVER HØSTENS SUKSESS: Fårikål er enkelt å lage og passer både til hverdags og fest.

Når den store gryten er på plass, gjenstår det bare å tilsette ingrediensene. Smør deg deretter med noen timer tålmodighet før du serverer høstens suksess.

Du trenger:

1 1/2 kg lammebog
1 1/2 kg hodekål
Salt
3 ss hele pepperkorn
3 ss hvetemel
3 dl vann
1 kg poteter
2 ss persille

Fremgangsmåte: 

  • Del først kålen i kløfter med en stor og god kokkekniv
  • Legg deretter fårikålkjøttet og kål lagvis i en kasserolle, begynn med kjøttet
  • Strø hele pepperkorn, salt og eventuelt hvetemel mellom lagene. Hvetemelet bruker du dersom du ønsker jevning i kraften, men kan fint sløyfes.
  • Hell kokende vann over og kok opp på svak varme.

La fårikålen trekke under lokk på svak varme i 2-3 timer, alt etter hvor mørt kjøttet er. Server retten varm med kokte poteter og dryss hakket persille over. Flatbrød er også godt til.

Tips:

Hvis du ikke ønsker hele pepperkorn flytende rundt i gryta, kan en liten pepperkoker plasseres i gryten.

Smart dings

Fårikålen smaker nesten enda bedre dagen etter, så lag gjerne en stor porsjon slik at du har rester.

Vi anbefaler

  • Bra
    Bedre
    Best

    INVITE

    INVITE GRYTE PREMIUM 3-PLY 11L

    3-ply konstruksjon med aluminium mellom stål

    God og jevn varmefordeling

    1 999,-

    Nettlager 20 på lager

    På lager i 126 butikker Klar på 1 time

  • GLOBAL

    GLOBAL KOKKEKNIV G-2 20CM

    Rustfritt stål av høy kvalitet

    Ligger godt i hånden og lett å håndtere

    1 499,-

    Nettlager 50+ på lager

    På lager i 121 butikker Klar på 1 time

  • 65,-

    Nettlager 22 på lager

    På lager i 108 butikker Klar på 1 time