GRYTE PREMIUM 3-PLY 11L
3-ply konstruksjon med aluminium mellom stål
God og jevn varmefordeling
Uten skarver for lang levetid
I 1972 kåret det norske folk fårikål til Norges nasjonalrett, den gang gjennom NRK Nitimen. 25 år senere fikk nasjonalretten sin egen dag, og i dag er retten fortsatt en av landets mest folkekjære retter.
Fårikål er nok en av høstens mest omtalte retter.
I tillegg til den kraftige, gode smaken, skyldes nok mye av fårikålens popularitet den enkle tilberedningen og den uformelle serveringen.
Nasjonalretten har en lang tradisjon i Norge, og vi må mange år tilbake i tid for å finne fårikålens opprinnelse.
Å kombinere kjøtt og grønnsaker har nordmenn gjort i alle tider, men det var først mot slutten av 1800-tallet at ”faar i kaal” (fårikål) ble innskrevet i kokebøkene – da mest sannsynlig i bymiljøer der språk og skikker var påvirket av dansk.
I Karen Dorothea Bang sin kokebok fra 1835, finner vi retten ”Nedlagt gaas i hvidkaal”, der hun også antydet at gås kunne erstattes med fårekjøtt. Ikke så rart med tanke på at det var mye større tilgang på lam enn gås i Norge.
Spol frem nesten 200 år, og fårikålen har fått rotfeste som landets mest folkekjære middagsrett. Med egen dag til og med! Fårikåldagen faller på septembers siste torsdag – hvert år.
Når høsten gjør sitt inntog, børster vi støv av den store gryta og fyller kjøkkenet med den særegne lukten av fristende fårikål.
Noe av det beste med fårikål, er at retten er svært enkel å tilberede. Det krever verken mye utstyr eller ingredienser, men det er viktig å ha en stor nok gryte for å få plass til både kål, kjøtt og nok vann.
3-ply konstruksjon med aluminium mellom stål
God og jevn varmefordeling
Uten skarver for lang levetid
Når den store gryten er på plass, gjenstår det bare å tilsette ingrediensene. Smør deg deretter med noen timer tålmodighet før du serverer høstens suksess.
1 1/2 kg lammebog
1 1/2 kg hodekål
Salt
3 ss hele pepperkorn
3 ss hvetemel
3 dl vann
1 kg poteter
2 ss persille
La fårikålen trekke under lokk på svak varme i 2-3 timer, alt etter hvor mørt kjøttet er. Server retten varm med kokte poteter og dryss hakket persille over. Flatbrød er også godt til.
Hvis du ikke ønsker hele pepperkorn flytende rundt i gryta, kan en liten pepperkoker plasseres i gryten.
Fårikålen smaker nesten enda bedre dagen etter, så lag gjerne en stor porsjon slik at du har rester.
INVITE
3-ply konstruksjon med aluminium mellom stål
God og jevn varmefordeling
Nettlager • 20 på lager
På lager i 126 butikker • Klar på 1 time
GLOBAL
Rustfritt stål av høy kvalitet
Ligger godt i hånden og lett å håndtere
Nettlager • 50+ på lager
På lager i 121 butikker • Klar på 1 time
AANONSEN
Nettlager • 22 på lager
På lager i 108 butikker • Klar på 1 time